2013 m. spalio 2 d., trečiadienis

Pionieriai kaip trys paršeliai arba Jono Vaičio originalumas

1953 metų Jono Vaičio tapybos kūrinio "Jaunieji gamtininkai" kompozicija nėra visiškai originali.
Prisiminkime vieno iš stalininio ir chruščiovinio socrealizmo brontozaurų - Deinekos (Aleksandro Aleksandrovičiaus) kūrybinės minties šuolius - tokius kaip "Berniukai, išbėgantys iš vandens" (1930-1935 m.) arba "Donbasas. Pietų pertrauka" (1935 m.). Visais šiais atvejais į žiūrovą judą linksmai nusiteikusių žmonių grupės.
Po ranka dar turiu iš ties parankinę (daug kartų vartytą dėl visokių praktinių patarimų) mamos ir savo paties vaikystės knygą "[Pionierių] Vadovo knygą" (rusų autorių kolektyvo parašytą, išverstą į liet. k. ir išleistą Valstybinės Pedagoginės Literatūros Leidyklos - /taip tekste/ Vilniuje 1948 m.). Jos apsitrynusiame viršelyje taip pat galima pamatyti į kalnelį (Šviesaus Socialistinio Rytojaus personifikaciją) kopiančius1) moteriškos lyties pionierę, 2) vyriškos lyties pionierių vadovą, 3) vyriškos lyties berniuką - pionierių.
J. Vaičio kompozicijoje matome analogišką "triadą" tik vadovą pakeitęs augesnis pionierius su drugelių "sietkute" ant peties. Visa tai nuostabiu būdu primena pagrindinius pasakos "Trys paršeliai" herojus (protagonistus). Trys paršiukai užkariauja kultūrinę (sic!) kolūkio pievą, įkūnijančią gamtą. Vilkas, kapitalistinių plutokratų avataras, turbūt tūno kur nors už horizonto.
Galvoju kelis dalykus:
  • ar ir Vladas Eidukevičius, jeigu būtų sulaukęs 1951 metų, būtų persimetęs į socrealizmo dogmatiką? (sistema jį apdairiai nužudė pačioje pradžioje)
  • parodos anotacijoje skaičiau, kad J. Vaitys paskutiniais savo gyvenimo metais vėl bandė "modernizuotis", visgi pamačius jo 7 dešimtmečio kūrinius, galvoje kedenasi mintis, kad po socrealistinio išžaginimo akto, nekaltybę susigrąžinti buvo pakankamai sudėtinga (nors koks "Kauno uostas" iš apniukusių 1962-ųjų visai žavus)
  • bet man savaip žavus ir šitas socrealizmas -  piešinys, kolioras etc. (tai turbūt mano paties spaliukiška ir pionieriška vaikystė - antai pamenu, tokius socrealistinius plakatus, mokamąją priemonę rusų kalbos pamokose, kur taip pat veikė visokie panašūs personažai)
  • iš kitos pusės - kai matai baigtinę "studiją" (didelio masto kompoziciją su iškrapštytomis detalėmis) ir nedidelius eskizinius etiudukus šalia, svarstyklės visuomet nusvyra šitų imprezų pusėn
  • visai žaviai suveikia literatūrinės etiketės - pavadinimo (o jis, kaip žinome, "prie Stalino" buvo svarbus) - ta dviprasmybė - gamtininkai versus pionieriai. Amerikoje Laukinius Vakarus ir jų beribes prerijas taip pat užkariavo pionieriai (tik kitokie - be "silkių" - raudonų kaklaraiščių po kaklais).
  • ir dar vis nepaleidžia mintis, jog fotoaparatas anais laikais tapyboje buvo naudojamas lygiai taip pat sėkmingai, kaip ir dabar yra eksploatuojamos skaitmeninės "muilinės"

Jonas Vaitys Jaunieji gamtininkai 1953 m.

Vadovo knyga, Vilnius, 1948 m., viršelis (autorius nenurodytas)

Jonas Vaitys Jaunieji gamtininkai (etiudas) 1951 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą