2013 m. rugsėjo 12 d., ketvirtadienis

Tibeto tankos ir Kinijos tankai

Iš tikrųjų tai tėra žodžių žaismas. Tibetietiškos tankos prieš Kinijos tankus galbūt ir kovoja, tačiau ta kova vyksta ne čia, ne Vilniuje, ir ne Lietuvoje, o aukštuosiuose Himalajuose - ten kur iš tiesų liejasi kraujas, ten kur iš tikrųjų viena valstybė jėga yra užėmusi kitą ir visais būdais naikina jos visuomenę, jos papročius, jos žmones ir tradicijas.
Nors galima sakyti ir kitaip - galbūt taiki Tibeto kova už save, už savo laisvę ir galimybes vyksta ne tik pačiame Tibete, bet ir visame pasaulyje. Šių dienų įvykiai, Jo Šventenybės Dalai Lamos vizitas, slaptas ir atviras Kinijos komunistų spaudimas vietiniams valdininkams ir tarnautojams juk vyksta čia ir dabar.
Ir nors kiniškų 79 ar 80 tipo tankų, galingosios šarvuotosios mašinos ZTZ-99 nepamatysime nei Pilies gatvėje, nei kur nors Aukštaitijos pievose, tačiau toks jau sutapimas (o gal visai ir ne), kad Šlapelių muziejuje yra eksponuojamos tibetietiškos tankos iš M.K.Čiurlionio dailės muziejaus rinkinių, o šalia, visai šalia - "Akademijos" galerijoje galima išvysti trijų kinų menininkų (Chen Minxin - tapyba, Jianwen Xu - grafika, Gu Jing Zhou - keramika) parodą (globojamą, ne ko nors kito, o pačios "liaudies respublikos" ambasados).
Sunku ir netgi neįmanoma lyginti abiejų kolekcijų. Abiem atvejais operuojama kanonu, remiamasi tradicija ir nepajudinamais stereotipais.
Tačiau bent jau vakarietiškame mąstyme sacrum visuomet bus priešingas profanum. Mandalos su šventenybėmis ir dievybėmis, regis, kalba apie vieną, o arbatinukai ir kalnų peizažai (bent jau tie, kurie tapomi dabar ir būtent parodoms) teigia visiškai kitką. Vienur transcendentiška, kitur - sekuliaru. Vienur XIX-XX amžius, kitur - mūsų dienos.
Visgi įdomu yra tai, kad man pačiam asmeniškai Gu Jing Zhou arbatinukai, išrikiuoti snapeliais skirtingomis kryptimis, pasirodė panašūs į žiedinei gynybai išsidėsčiusius tankus, į nedidelius agresyvius šarvuočius. Geriausiu atveju - tiesiog trilobitus. Tad tokios ir asociacijos!
Ech, jeigu kinai Tibete iš tiesų kovotų tik su arbatinukais ir kakemonais...





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą